На ЮУАЕС провели протиаварійне тренування

9-10 червня на Южно-Українській атомній електростанції пройшло спільне з Дирекцією ДП «НАЕК «Енергоатом» планове протиаварійне тренування. За участі представників зовнішніх організацій, контролерів і спостерігачів перевіряли готовність системи аварійного реагування АЕС до вчасних і ефективних дій у разі аварії. 

За легендою тренувань УМОВНА надзвичайна ситуація сталася внаслідок погіршення погодних умов. Потужний грозовий фронт призвів до відключення кількох міжсистемних ліній і дисбалансу потужностей в енергосистемі, зниження частоти менше 49 Гц, повного знеструмлення трьох відкритих розподільчих пристроїв (150 кВ, 330 кВ, 750 кВ).  Відтак на підприємстві виникла УМОВНА аварійна ситуація. Основні увідні дані були такі: повне знеструмлення АЕС, відмова всіх дизельних генераторів енергоблока №2, викид радіоактивного теплоносія на майданчик станції, а далі додалися – локалізація умовної пожежі на пуско-резервному трансформаторі №2, необхідність надання першої медичної допомоги, часткова евакуація персоналу.

УМОВНУ аварію було класифіковано як комунальну, тобто наслідки якої поширилися за межі підприємства. На ЮУАЕС ввели в дію аварійний план, розгорнули діяльність штабу КАРМ (штаб керівника аварійними роботами на майданчику), оперативного персоналу, групи інженерної підтримки, аварійних бригад основних цехів і підрозділів АЕС, евакуаційної комісії. Також залучили працівників ВП «Аварійно-технічний центр» і особовий склад Державної пожежно-рятувальної частини №27, активізували кризові центри підприємства, Дирекції НАЕК «Енергоатом» та інших АЕС.

Експерти і контролери, які два дні спостерігали за тренуванням, зазначили, що впроваджуваний сценарій був доволі складним. Вони запевняють, що подібна ситуація малоймовірна в реальному житті, проте атомники тренуються виконувати й надскладні завдання – щоб максимально ефективно відпрацювати навички взаємодії з усіма учасниками аварійного реагування в зоні розташування ЮУАЕС.

«Все спрямовано на повернення умовно аварійного об’єкту в контрольований стан та зменшення всіх ймовірних наслідків – на довкілля, населення району розташування атомної електростанції, її персонал. Тож тренування було складним, використовувалося багато спецтехніки, придбаної після фукусімських подій. Наша Компанія впровадила всі додаткові організаційні й технічні заходи, аби усунути невеликі недоліки, що могли бути на той момент. І цей процес вдосконалення постійний, він не має меж»,  зазначив Максим Шайна, контролер з протиаварійного тренування ЮУАЕС, заступник директора з виробництва – директор департаменту з експлуатації Виконавчої дирекції з виробництва та ремонту (ВДВтаР) НАЕК «Енергоатом». 

Для виконання завдань тренування застосували комбіновані методи. Свої дії персонал відпрацьовував за схемами, з умовними й реальними засобами аварійного реагування на проммайданчику і за його межами, на повномасштабних тренажерах. «Увесь персонал, залучений до тренувань, зібрався вчасно, аварійні бригади працювали за призначенням, необхідну інформацію про перебіг подій вчасно, у зазначені терміни, надсилали до відповідних інстанцій»,  повідомив експерт тренувань на ЮУАЕС і провідний інженер Департаменту протиаварійної готовності та реагування ВДВтаР НАЕК «Енергоатом» Євген Кравець.

Читать ещё:  На ЮУАЕС обговорили зміну терміну реалізації контракту зі S̆KODA JS a.s.

Попередні підсумки дводенних тренувань підбили в режимі відеоконференції. Експерти дійшли висновку: цілі та завдання, які ставилися перед залученим до аварійного реагування персоналом, – виконано, УМОВНІ ускладнення надзвичайної ситуації, що упродовж двох днів додавалися до сценарію, успішно подолали. «Були відпрацьовані всі постфукусімські заходи, пов’язані з повним знеструмленням АЕС. Експерти, контролери, члени комісії з надзвичайних ситуацій НАЕК «Енергоатом» і відокремлених підрозділів позитивно оцінили захід», – підсумував Євген Бодіков, заступник головного інженера з експлуатації першої черги ВП ЮУАЕС, котрий очолював штаб КАРМ під час тренування.    

 

Для довідки: Протиаварійні тренування проводяться передусім для постійного вдосконалення професійних навичок реагування у будь-яких позаштатних і загрозливих ситуаціях на АЕС.

За результатами кожного такого тренування обов’язково формується загальний звіт із пропозиціями щодо покращення системи аварійної готовності підприємства. Впровадження ж рекомендованих позитивних практик на кожній окремій станції додатково підвищує надійність і безпеку атомної галузі загалом.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *