Учасницю бойових дій Другої світової Євгенію Пустовойт привітали з 76-ю річницею Перемоги

За дорученням адміністрації і профспілкового комітету ЮУАЕС представники ветеранських організацій атомної електростанції і міста привітали учасницю бойових дій Другої світової війни Євгенію Пустовойт.

«Я чекала на вас. Дуже дякую за увагу до нас, фронтовиків, за турботу, за тепло. Ми надзвичайно цінуємо кожне добре слово, щире піклування і пам’ять про Перемогу. Для нас це дуже важливо»,  подякувала гостям Євгенія Лаврентіївна.

Від імені адміністрації і трудового колективу ВП ЮУАЕС голова ветеранської організації колишніх працівників атомної електростанції Микола Сидоров передав Євгенії Лаврентіївні матеріальну допомогу з побажаннями міцного здоров’я та бадьорості духу.

Незламна, сильна, життєлюбна і дуже світла душею – такою знають южноукраїнці Євгенію Пустовойт. Ще до минулого року вона зустрічалась зі школярами, брала участь у заходах міського музею. Розповідала про свою долю, про війну, яку зустріла в неповних 17 років. Була вже дипломованою медичною сестрою. Працювала в Одесі. Після мобілізації воювала на кордоні з Румунією, брала участь в обороні Одеси, Севастополя. У складі 47 медсанбату рятувала життя пораненим до літа 1942 року. 2 червня її взяли в полон. Холод, голод, хвороби, серед яких висипний тиф, не зломили юну Євгенію. Гучним протестом стала загальна відмова полонених працювати на військових заводах у Німеччині. За це їх вкинули до застінків концтабору Равенсбрюк. Його називали табором смерті. Для Євгенії він став місцем жаху, знущання та каліцтва. Від важкої праці у неї викривився хребет, після побоїв жорстокою наглядачкою, що була взута у ковані чоботи, залишився зламаний стегновий суглоб.

«З таким болем у серці, як ми, в’язні концтаборів, мабуть, ніхто не чекав Перемоги. Ми цілували запилені обличчя наших визволителів, це були війська маршала Рокосовського, і не вірили у своє щастя. В те, що вижили… Цього неможливо передати словами», — згадує Євгенія ЛаврентіївнаЗараз їй 96 років. І 76 з них найголовнішим святом у житті для неї є День Перемоги.

Джерело

Читать ещё:  Трое мужчин напали на 55-летнюю женщину-нотариуса в Кривом Озере

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *