Южно-Українську АЕС відвідала голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва

6 травня в рамках робочої поїздки Южно-Українську АЕС відвідала голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва. До складу делегації увійшли також депутати облради Антон Табунщик, Юрій Крет, Людмила Самчинська.

На зустрічі представників облради з очільником підприємства обговорювалися перспективи співпраці щодо подальшого розвитку енергокомплексу. Зокрема, йшлося про добудову Ташлицької ГАЕС. У квітні стартувало громадське обговорення Звіту з Оцінки впливу на довкілля, яке триватиме до 20 травня. Енергоатом і Южно-Український енергокомплекс реалізують масштабний проєкт з 2001 року. Головне завдання гідроакумулюючої станції – стабілізація роботи енергосистеми, якій вкрай необхідні саме маневрені потужності. Агрегати ТГАЕС вже затребувані на балансуючому ринку електроенергії. Після реалізації проєкту добудови станція може вийти на ринок допоміжних послуг.

Проєкт добудови Ташлицької ГАЕС передбачає підняття нормального підпірного рівня Олександрівського водосховища до позначки 20,7 метра. Більшу частину закумульованого обсягу води планується використовувати для забезпечення водопостачання та санітарно-екологічних попусків на Миколаївщині — найбільш маловодній та потерпаючій від змін клімату області. Генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко звернув увагу на необхідність боротьби з незаконним водокористуванням та нагальну потребу у реалізації програми з очищення малих та великих рік України на державному рівні.

Громадське обговорення Звіту з Оцінки впливу на довкілля добудови Ташлицької ГАЕС, розпочате з метою вивчення зауважень і пропозицій громадськості, викликало широкий резонанс. В обласній раді планується створити робочу групу з всебічного вивчення питання. Передбачається, що до її складу увійдуть представники постійної комісії облради з питань екології, спеціалісти Южно-Українського енергокомплексу, громадськості та Південно-Бузького басейнового управління водних ресурсів. Голова облради зазначила: «Для того, щоб була сформована думка, питання потрібно всебічно вивчити. Робоча група візьме до уваги всі зауваження та пропозиції, які надійдуть під час громадського обговорення, і вже потім прийматиме рішення. Обіцяю не відкладати це на тривалий термін: вже з наступного тижня розпочнемо дуже активно працювати над проєктом, щоб з’ясувати, як буде краще для громади».

Читать ещё:  Ганна Замазєєва: Гуманітарний штаб планує розширювати проєкт «Прихисток своїм» на інші регіони країни

Під час наради торкнулися й проблеми погашення заборгованості КП ТВКГ перед Южно-Українською АЕС за надані послуги з тепловодопостачання та водовідведення. Борг вже перевищує 210 млн грн.

У рамках робочої поїздки делегація облради ознайомилася також з перебігом робіт на основних будівельних об’єктах ВП ЮУАЕС. Гості побували на будмайданчику бризкальних басейнів, які споруджуються у рамках реалізації проєкту реконструкції техводопостачання ЮУАЕС, та на Ташлицькій ГАЕС, де триває добудова гідроагрегату №3. Відвідала делегація і оглядовий майданчик оздоровчо-реабілітаційного комплексу «Іскра», звідки відкривається вид на острів, що підлягає підтопленню у разі підняття рівня Олександрівського водосховища до позначки 20,7 метра.

В рамках візиту голови облради Ганни Замазєєвої у місто енергетиків відбулася зустріч з мешканцями Южноукраїнська, які перехворіли на коронавірус та лікувалися за власний рахунок. Ганна Замазєєва пообіцяла, що не залишить проблему поза увагою. «Ми подамо заяви в НСЗУ щодо проведення аудиту лікарні та з’ясування, як були використані кошти, що надходять з Національної служби здоров’я для лікування хворих на коронавірус», — зазначила голова облради.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *