Підтримка звернення до Президента України щодо збереження природних екосистем в рамках земельної реформи

Президенту України
Володимиру Зеленському

Відкрите звернення щодо збереження природних екосистем в рамках земельної реформи.

Шановний Володимире Олександровичу!

Підтримати звернення можна тут>>>>>>>>>

30 вересня 2019 року своїм Указом №722/2019 Ви прийняли Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року, серед яких є зокрема вжиття невідкладних заходів щодо боротьби зі зміною клімату та її наслідками та захист та відновлення екосистем суші, боротьба з опустелюванням, припинення і повернення назад (розвертання) процесу деградації земель та зупинка процесу втрати біорізноманіття.
12 грудня 2020 на міжнародному саміті кліматичних амбіцій Ви заявили, що Україна посилить свою участь у глобальній боротьбі зі зміною клімату, а довгостроковою ціллю України є досягнення вуглецевої нейтральності і що особисто Ви будете докладати зусилля, аби максимально скоротити час досягнення цієї цілі.

В той же час, дані національного кадастру викидів парникових газів свідчать, що саме викиди від розорювання нових територій під час ведення сільського господарства є найбільш стрімко зростаючими джерелами викидів парникових газів у атмосферу в Україні протягом останніх років.
У 2018 році вперше за часи незалежності України викиди від розорювання перевищили обліки поглинання вуглецю лісами і ця тенденція з кожним роком лише посилюється!
Основною причиною цього є надзвичайно високий рівень розораності території України — згідно даних Світового Банку розорено 56.8% території України, що є другим показником в світі. В той же час, по частині природно-заповідних територій від загальної площі країни 7% Україна відстає від розвинених країн — в США цей показник складає 12%, в ЄС — 18%.

Прийняття законопроекту №2194, за який днями проголосувала Верховна Рада України, який передає у комунальну власність громад і спрощує продаж, оренду та зміну цільового призначення земель — не тільки ділянок ріллі, але й степів, луків та самосійних лісів призведе до подальшого збільшення розорювання, викидів парникових газів, деградації біорізноманіття та знеліснення. І врешті – до масштабного опустелювання.

Читать ещё:  Доктор Комаровский рассказал, стоит ли украинцам бояться нового вируса из Китая

Без термінових заходів з зменшення рівня розораності України та збереження природних екосистем задекларовані Вами цілі сталого розвитку та бажання досягти кліматичної нейтральності залишаться порожніми обіцянками.

Тому ми просимо Вас :
1) Накласти вето на законопроект №2194 і надати Верховній Раді України пропозиції залишити у державній власності землі сільськогосподарського призначення, зайняті природною рослинністю — степи, луки, самосійні ліси та водно-болотні угіддя.
2) Доручити Кабінету Міністрів України в якнайшвидші терміни підготувати законопроект який би повністю заборонив розорювати землі зайняті природною рослинністю (степи, луки та самосійні ліси) та ввів би відповідальність за їх незаконне розорювання.
3) Доручити Міндовкілля, Мінагрополітики, Держгеокадастру та Держлісагенству в якнайшвидші терміни передати всі самосійні ліси до лісгоспів, а природні степи та луки – до установ природно-заповідного фонду.
4) Доручити Мінагрополітики та Держгеокадастру вжити термінових заходів з виведення з господарського використання всіх деградованих та малопродуктивних земель та їх консервації шляхом залуження та заліснення незалежно від форми власності.

З повагою,

Підтримати звернення можна тут>>>>>>>>>

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *