На Южно-Українській АЕС пройшли тренування волонтерів-рятувальників

На Южно-Українській АЕС цього тижня завершились тренування особового складу третьої ланки аварійної групи медичної служби. Створення такого підрозділу є одним із заходів пілотного проєкту з розвитку добровільної системи рятувальництва, ініційованого Мальтійською службою України. До впровадження проєкту Южно-Українська АЕС долучилась однією з перших серед вітчизняних атомних станцій. Нині на етапі формування загону волонтерів-рятувальників — Рівненська АЕС.

До складу третьої ланки аварійної групи медичної служби ВП ЮУАЕС увійшли 20 досвідчених волонтерів-рятувальників. Вони підсилили команду тих, хто в разі надзвичайної ситуації на АЕС візьметься за її ліквідацію. Усі хлопці та дівчата – працівники АЕС, за плечима в них чималий досвід з надання домедичної допомоги. «Основним завданням цієї ланки є пошук постраждалого, надання йому домедичної допомоги та подальша евакуація. Окрім того, відповідно до плану приведення групи в готовність, під час надзвичайної ситуації ми також надаватимемо допомогу підрозділам Державної служби надзвичайних ситуацій, військовій частині та загону відомчої воєнізованої охорони, що охороняють Южно-Українську АЕС», — розповів командир третьої ланки групи медичної служби Андрій Дікусар.

Добровольців розділили на п’ять чергових рятувальних груп, і своє перше тренування кожна з них провела окремо. За мету рятувальники поставили собі перевірити систему оповіщення особового складу, рівень практичних навичок з пошуку постраждалого, надання йому домедичної допомоги та евакуації. Волонтери намагались до автоматизму довести кожен рух, заняття періодично ускладнювали новими ввідними, а ситуацію повторювали по декілька разів. Відповідно до діючих нормативних документів, на те, щоб надати постраждалому першу медичну допомогу та передати його в руки професійних медиків у рятувальників є лише 10 хвилин. Своїми результатами чергова четвірка третьої медичної ланки задоволена. «Рятувальниками своєї бригади я задоволений. З 12 балів хлопці відпрацювали на 11. Роботу виконували злагоджено і впевнено. Питань до них не маю», — поділився керівник рятувальної групи Сергій Бишевий. Член його групи Роман Більчук додав: «Завжди хочеться краще та швидше, адже відпрацьовані дії дають змогу підвищити швидкість та якість роботи під час ліквідації наслідків надзвичайної події».

Наступне тренування третьої ланки медичної допомоги буде спільним. Усі п’ять четвірок відпрацьовуватимуть рятувальні дії разом, і за сценарієм їм доведеться рятувати куди більше умовних постраждалих. Рятувальники-волонтери відтепер долучатимуться і до загальностанційних тренувань. Командир третьої ланки аварійної групи медичної служби Андрій Дікусар зазначає: під час таких заходів намагаються досягти максимального результату, аби в реальних ситуаціях працювати не менш ефективно. Компромісу в питаннях порятунку життя бути не може.

Джерело

Читать ещё:  На Южно-Українській АЕС випробували режим нормованого первинного регулювання частоти електроенергії

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *