Сьогодні всесвітній день боротьби з дитячою працею НАВЧАТИСЯ ЧИ ПРАЦЮВАТИ: ЩО ОБИРАЮТЬ ДІТИ?

Всесвітній день боротьби з дитячою працею щороку відзначається 12 червня. Під егідою Міжнародної організації праці надається підтримка та допомога дітям, які стали жертвами незаконного використання праці.

— Вважається, що рівень дитячої зайнятості напряму залежить від добробуту сім’ї та кількості в ній дітей. Тобто чим бідніша сім’я і чим більше в ній дітей, тим частіше ті працюють, інколи — в дуже тяжких умовах. Однак і цілком забезпечені батьки не бачать нічого поганого в тому, аби їхні діти працювали у вільний від навчання час, вбачаючи у цьому виховний засіб. Замість безцільного тиняння вулицями або цілодобового просиджування за комп’ютером під час канікул, хай краще син чи донька-підліток потрудиться, заробить собі на кишенькові витрати, навчиться бути відповідальнішим, а заодно й ціну грошам пізнає. Так думають багато батьків і, безумовно, в цьому своя доля правди.

— Соціологічні дослідження проведені в Україні Українським інститутом соціальних досліджень ім. Яременка засвідчили, що кожна четверта українська дитина (віком від 10 до 17 років) має досвід роботи (працює тепер або працювала раніше), за яку вона або інші отримували винагороду. Майже всі, хто працював раніше або працює тепер, отримував/отримує плату за виконану роботу, але кожен тринадцятий працював або працює безоплатно.

— Де ж діти мають змогу знайти собі роботу? Звичайно через мережу Інтернет! От же батьки,  зробіть   вдома експеримент, натискаємо пошук у Google «робота для дітей» і отримуємо багато посилань. Більшість із них нічого не варті, але є і такі, що викликають явну тривогу.  Немає гарантії, що дітей не залучать до небезпечних для здоров’я різновидів робіт. Ще одна небезпека таких сайтів — демонстрація дітьми своїх фотографій та контактів. Високий ризик того, що цим можуть скористатися шахраї. Роздавання листівок, догляд за свійськими тваринами, участь у різних промоакціях, зйомки в масовці кліпів або рекламних роликів, робота кур’єром, на автомийці тощо, і все у вільний від навчання час — найдоступніші і найпоширеніші варіанти.

Читать ещё:  Воинский учет женщин: сколько украинок пришли в военкомат

— Тому, дорогі батьки, звертайте увагу на потреби ваших дітей, контролюйте сайти, які вони відвідують. а коли ваша дитина забажає працювати і вік дозволяє, допоможіть їй знайти роботу через близьких, знайомих та друзів, через центр зайнятості. Бо потреба працювати й заробляти в дітей є. І в цьому немає нічого поганого. Але такі ресурси мають чітко контролювати і перевіряти насамперед батьки.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *