У Іванівці та Панкратовому призначено старосту. Чи заблокують селяни трасу? Сесія №10

Села Южноукраїнської територіальної громади вже з двома старостами. Депутати та міський голова тепер дотримуватимуться норм поведінки, які прописані в новому Кодексі етики. На святкування Дня міста виділили 1 мільйон. Ці та інші важливі питання вирішували на десятій сесії Южноукраїнської міської ради 18 березня.

На пленарному засіданні були присутні 28 депутатів з 34. Не з’явилися: Антоніна Ананченкова («Пропозиція»), Андрій Заренок («Сила людей»), Олександр Стоянов («Європейська солідарність»), Михайло Устюшенко («Слуга народу»), вже вкотре — Каріне Маілунц («Батьківщина»). Міський голова оголосив, що у трьох з них поважна причина — відпустка.

Серед присутніх у залі були всі заступники міського голови: Марія Дроздова, Олексій Майборода, Юрій Сіроух, Сергій Горностай. Вони й сиділи разом.

Чотири заступники мера Автор: Наталя Кравець

Протягом дня з декількома перервами депутати розглянули та прийняли рішення з 74 питань порядку денного.

Обрали, але не того

В першу чергу депутати взялися за вибори старости для Іванівки та Панкротового. Перед голосуванням слово попросила представниця сільської громади. Вона досить чемно намагалася з трибуни «достукатися» до сердець депутатів. Жінка пояснила, чому люди хочуть бачити очільником старостату саме Віктора Семенова та попросила народних обранців віддати свої голоси за нього. Наостанок попередила, що в іншому випадку селяни перекриють трасу Ульянівка — Миколаїв.

«Вам з ним працювати, нам з ним жити!» — сказала представниця від селян Автор: Наталя Кравець

Валерій Онуфрієнко оголосив список із чотирьох претендентів на цю посаду: Віктор Семенов, Ігор Латій, Олександр Кольчак та Микола Тулу. Першою на голосування була винесена кандидатура пана Семенова, але депутати вкотре не підтримали: за — 8, проти — 1, утрималися — 19. Більшістю голосів затвердили наступного за списком претендента — пана Латія: за — 23, проти — 0, утрималися — 6.

Нарешті мер має команду керівників у повному складі — чотири заступники та два старости. Нагадаємо: Костянтинівку та Бузьке очолює Олександр Черней, якого обрали 26 січня на 7 сесії.

Читать ещё:  За заявкою КП ТВКГ гідравлічні випробування тепломереж продовжено

Розчаровані селяни, які у листопаді на сходці «голосували ногами» за Віктора Семенова та чекали чотири місяці на його затвердження, залишили сесійну залу з такими словами: «Не буде він працювати у нас!» Фактично виходить, що міський голова не дотримав свого слова перед сільською громадою. Або в депутатів свої плани на майбутнє?

Вони приходили на кожну сесію впродовж чотирьох місяців Автор: Наталя Кравець

Юридичний відділ ліквідують

Депутати проголосували за зміни у структурі виконавчих органів. На їхню думку для міста так буде краще. Прийняли такі рішення:

  • З 1 червня ліквідувати відділ правової допомоги Южноукраїнської міської ради. Натомість юридичний супровід здійснюватиме приватна компанія. Цікаво, чи обійдеться це дешевше для міського бюджету?
  • Ліквідувати управління екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин. Натомість буде створено відділ.
  • Замість управління містобудування, архітектури та розвитку інфраструктури утворити відділ.
  • Реорганізувати департамент інфраструктури міського господарства та розділити його на три управління.
Людмила Майстренко пояснює свою позицію щодо ліквідації управління, яке вона очолює Автор: Наталя Кравець

Затвердили Кодекс етики

Документ, який регламентує поведінку міського голови та депутатів розробив секретар Южноукраїнської міської ради Микола Пелюх.

Згідно Кодексу народні обранці і мер мають своєю поведінкою подавати приклад доброчесності, неупередженості та справедливості. Серед інших правил є такі:

  • нести відповідальність перед своїми виборцями за обіцянки, дані в період передвиборчої кампанії;
  • постійно бути присутніми на засіданнях ради, при роботі в комісіях;
  • звітувати перед виборцями не рідше, ніж 1 раз на рік;
  • утримуватись від будь-яких гонорарів, подарунків, винагород безпосередньо чи опосередковано за дії, пов’язані зі здійсненням повноважень.

Серед дозволених подарунків — сувеніри, запрошення на каву або вечерю у скромних масштабах, презенти від близьких осіб, загальнодоступні знижки на товари та послуги.

Пан Микола ознайомлює депутатів з основними нормами поведінки Автор: Наталя Кравець

З повною версією Кодексу можете ознайомитися клацнувши на посилання.

Кожному депутатові по 100 тисяч

На сесії затверджено Програму та Положення «Фонду міської ради на виконання депутатських повноважень» на 2021-2025 роки. Це означає, що кожен депутат раз на рік отримуватиме 100 тисяч гривень, якими він зможе розпоряджатися на свій розсуд, але тільки на благо громади. Наприклад: на лікування онкохворої людини, закупівлю меблів або оргтехніки для школярів, ремонт дитячих майданчиків.

Читать ещё:  Зарплаты учителей повысят, а университеты реформируют: что изменится в образовании в 2020 году

За допомогою простої арифметики нескладно підрахувати, що кожного року з місцевого бюджету виділятиметься 3 мільйони 400 тисяч «депутатських» гривень.

Фракція "Слуга народу" працює Автор: Наталя Кравець
Фракція «Слуга народу» працює Автор: Наталя Кравець

День міста — марнотратство?

Депутати сперечалися з цього приводу понад пів години, коли обговорювали внесення змін до бюджету на 2021 рік.

На культурно-масові заходи, за пропозицією бюджетної комісі, передбачалося з міського бюджету 1 млн 348 тис грн на рік. З цих грошей до Дня міста заплановано 100 тисяч на феєрверк, 620 тисяч — гонорар та забезпечення умов для артистів-зірок, які даватимуть концерт, і майже 149 тисяч — на розваги для дітей у парку «Олімп» (мотузковий парк, лицарські бої та інше).

Неля Захарко, начальник управління молоді, спорту та культури, переконує депутатів про необхідність коштів. Автор: Наталя Кравець
Неля Захарко, начальник управління молоді, спорту та культури, переконує депутатів про необхідність коштів. Автор: Наталя Кравець

Андрій Костов (фракція ЄС) заявив, що недоцільно витрачати такі величезні кошти на свято в той час, як южноукраїнці потерпають від незроблених доріг, дахів, що протікають, затоплених підвалів. Пан Андрій запропонував залишити з цієї суми лише 248 тисяч 660 гривень на розваги для дітей та інші заходи протягом року.

Сергій Снітков (фракція ОПЗЖ) вважає, що свято має бути, але в скромніших масштабах. Його пропозиція: 1 мільйон на всі заходи. Депутати підтримали: за — 20 голосів. Отже, якщо не буде жорстких карантинних обмежень, южноукраїнці святкуватимуть день народження міста.

 

Автор
Наталья Кравец
Журналист

Источник

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *